neděle 23. dubna 2017

EASTER CUP KLATOVY 2017

Velký úspěch basketbalového týmu dívek BC Benešov U11 na 5. ročníku mezinárodního basketbalového turnaje  Easter Cup 2017


Během velikonočního víkendu se tým dívek BC Benešov U11 ( r. 2006 a mladší ) zúčastnil jednoho z největších basketbalových turnajů, který patří mezi tři turnaje v České republice zařazené na listinu mezinárodních mládežnických basketbalových turnajů podporovaných mezinárodní basketbalovou federací FIBA Europe.
Turnaj byl vypsán pro kategorie U15, U14, U12 a U11 vždy v rozdělení do skupin na chlapce a dívky. Kvalitně obsazeného a výborně zorganizovaného turnaje v Klatovech se zúčastnilo celkem 78 týmu z Česka, Slovenska, Německa, Maďarska, Francie a dokonce dalekého Lotyšska.
Kategorie dívek U11 hrála ve dvou pětičlenných skupinách. Týmy na 1. a 2. místě postupovaly do semifinále a týmy na třetích až pátých místech se utkaly
v celkovém umístění o 5. až 10. místo. 
Benešovský tým dívek U11 byl pro kvalifikační utkání nalosován do skupiny B společně s týmy BC Kolín, BK Lokomotiva Karlovy Vary "A", OSK OLOMOUC a německého TSV 1880 Wasserburg Basketball.
Do turnaje děvčata vstoupila v pátek 14. 4. 2017 utkáním s týmem BC Kolín. I přes skoro dvouhodinovou cestu na turnaj do Klatov, začaly hráčky toto utkání velmi svižně a po vyrovnané první čtvrtině v dalších částech hry postupně navyšovaly skóre na konečných 43:8 ve prospěch Benešova. Stejně jako v dalších utkáních se benešovský tým prezentoval velmi dobrou hrou v obraně s rychlým přechodem do útoku se snahou o častou střelbu.
Ve druhém pátečním utkání se naše hráčky utkaly s německým týmem TSV 1880 Wasserburg Basketball. Německý soupeř disponoval pouze devítičlenným týmem, ale ve svém středu měl velmi šikovnou hráčku s číslem 15, která v podstatě odehrála celé toto utkání a nakonec byla vyhlášena i nejlepší hráčkou kategorie dívek U11 celého turnaje.  Benešovský tým prostřídával pravidelně dvě pětky hráček a do hry se tak dostávaly i střídající hráčky. V zajímavém
a na kategorii U11 velmi dobrém utkání měly benešovské dívky po celou dobu mírně navrch a zaslouženě zvítězily. Mírnou výškovou převahu německých hráček benešovská děvčata vynahrazovala důrazem i dobrým pohybem se snahou o kombinační hru.
Výsledkově vydařený páteční turnajový den zakončila benešovská děvčata v doprovodu realizačního týmu a několika rodičů na slavnostním zahájení celého turnaje na zimním stadionu v Klatovech.
V sobotu 15. 4. 2017 benešovské hráčky nastoupily do třetího utkání ve skupině již v 8 hodin ráno proti týmu BK Lokomotiva Karlovy Vary „A“. Po vyrovnané první čtvrtině hry se celý tým benešovských hráček postupně rozehrál k výbornému výkonu a v tomto utkání zvítězil vyšším rozdílem 27:6. Zajímavostí tohoto utkání bylo, že ve třetí a čtvrté čtvrtině nedovolil benešovský tým svoji velmi dobrou hrou v obraně soupeřkám z Karlových Varů vůbec bodovat. Tímto vítězstvím si benešovská děvčata zajistila postup do semifinále a v boji o první místo ve skupině B je čekal tým OSK Olomouc.
V posledním zápase skupiny se benešovský tým v rámci Klatov přesunul poprvé do jiné sportovní haly. Ve velmi dobrém, a v prvních dvou čtvrtinách hry vyrovnaném, utkání byl vidět především boj o každý míč. Ve třetí a čtvrté čtvrtině hry se opět projevila dobrá fyzická kondice, pohyb, nasazení a důrazná,
ale férová hra bez zbytečných faulů benešovských hráček. Utkání tedy skončilo zaslouženým vítězstvím Benešova 44:12. Děvčata oslavují postup z prvního místa a jejich trenéři jsou především spokojeni s předvedenou hrou ve všech kvalifikačních zápasech této skupiny.
Dle výsledků ze skupiny A čekal v semifinále hráčky Benešova „ známý“ tým z města automobilů TJ Auto Škoda Mladá Boleslav, se kterým se pravidelně
po celou tuto sezónu utkávaly v krajském přeboru kategorie U11.
Možná další brzký ranní zápas od 8 hodin nebo dobrý pocit z několika výher nad tímto soupeřem poznamenal první dvě části semifinálového utkání. Benešovským hráčkám se herně příliš nedařilo a o výsledku utkání opět musela rozhodnout třetí a čtvrtá část hry. Utkání nakonec skončilo vítězstvím 26:5. Velký počet benešovských příznivců se společně s týmem radoval ze zaslouženého postupu do finále, kde nás čekal tým USK Praha.
Ve finále se tedy tým Benešova utkal s USK Praha a dle průběhu utkání bylo vidět, že se v tomto finále potkaly opravdu dva nejlepší týmy této kategorie. Tým USK Praha měl sice značnou výškovou převahu, ale do finále vstoupily hráčky Benešova výborně a především zásluhou Kláry Seidlové vedly po první čtvrtině 16:1, čímž pražského soupeře poněkud zaskočily. Možná vidina vítězství na tomto velkém mezinárodním turnaji, přítomnost velkého počtu rodičů
a fanoušků z Benešova nebo obyčejná nervozita začala v dalším průběhu hry benešovským děvčatům svazovat ruce a tým USK Praha postupně snižoval náskok benešovského týmu. Benešovská děvčata se i přes několik zbytečných individuálních přestupků dále prala o vítězství a podstupovala s velkým nasazením a odvahou nerovné souboje s vyššími hráčkami soupeře. V poslední minutě hry se podařilo týmu Benešova jednou bodovat z šestimetrového hodu a skóre tak bylo 23:18. Poslední minuta hry byla obrovským bojem o každý metr hřiště a i přesto, že se týmu USK podařilo v posledních sekundách hry snížit na 23:20, utkání skončilo za obrovské radosti benešovských hráček naším vítězstvím. Následně vypukla velká oslava hráček Benešova se všemi příznivci.
Na závěrečném vyhlášení byla do „ all star“ týmu kategorie U11 vybrána hráčka BC Benešov Marika Rýdlová a poté již hráčky Benešova převzaly medaile
a krásný pohár za 1. místo a znovu vypukly velké a zasloužené oslavy.
Basketbalový tým BC Benešova kategorie U11 a město Benešov v tomto turnaji výborně reprezentovaly tyto hráčky: Klára Seidlová, Natálie Machačová, Marika Rýdlová, Valerie Hocková, Anna Papírníková, Petra Žákovcová, Kateřina Zatloukalová, Veronika Brabcová, Barbora Zvolská, Nikola Purová, Karolína Rosolová, Viktorie Hejrová, Aneta Zahradníčková, Tereza Hajná a Kateřina Kleinová.
Velké poděkování samozřejmě patří také trenérům tohoto úspěšného týmu BC Benešov U11, Barboře Hockové a Milanu Rýdlovi, a také rodičovskému doprovodu, který se o tým pečlivě staral v celém průběhu tohoto turnaje.
Kvalifikační skupina:
BC Benešov – BC Kolín 43:8 ( 14:2, 30:4, 39:4 )
TSV 1880 Wasserburg Basketball – BC Benešov 18:34 ( 2:8, 9:14, 13:20 )
BC Benešov – BK Lokomotiva Karlovy Vary „ A „ 27:6 ( 6:1, 10:6, 20:6 )
OSK Olomouc – BC Benešov 12:40 ( 3:8, 6:14, 9:30 )
Semifinále TJ Auto Škoda Mladá Boleslav – BC Benešov 5:26 ( 1:10, 3:14, 5:18 )
Finále BC Benešov – USK Praha 23:20 ( 16:1, 18:8, 22:10 )
Ondřej Machač